In nuvere nacht – Frysk berneboek

In de Kinderboekenweek met het thema ‘En toen’ wordt het Friese kinderboek In nuvere nacht op 8 oktober gepresenteerd. Schrijfster Anne-Goaitske Breteler verwerkte heden en verleden tot een spannend Fries verhaal voor kinderen vanaf 8 jaar. Het boek is tevens een geschenk aan de ruim vijfhonderd leerlingen van groep 5 in de gemeente Noardeast-Fryslân, op initiatief van de projectgroep ‘Jou in bern in boek’ (gemeente Noardeast-Fryslan en Bibliotheken Noord Fryslan).

 

Verhaal

De tienjarige Lyske lijkt op het meisje dat Rembrandt van Rijn schilderde op de Nachtwacht. Rembrandt maakte zijn bekende kunstwerk in de Gouden Eeuw. Nu, zo’n vierhonderd jaar later, zal het team van Nachtwacht360 het werk van Rembrandt namaken met foto’s. Ze hebben Lyske gevraagd om als model mee te doen aan het project.

Lyske heeft geen idee wat haar te wachten staat. Als ze ’s nachts na de fotoshoot in een Amsterdams hotel blijft slapen, maakt geblaf haar wakker in het jaar 1641. Samen met Rakker – de hond op de Nachtwacht – en zijn baasje Cornelia, beleeft Lyske een nuvere nacht.

Het boek is rijkelijk geïllustreerd. Foto’s van het project Nachtwacht360 wisselen zich af met bekende schilderijen uit het Rijksmuseum. Bovendien heeft kunstschilder Gerrit Breteler speciaal voor dit boek het meisje op de Nachtwacht nageschilderd. Het proces van de eerste schets tot het uiteindelijke schilderij is opgenomen in het kinderboek.

In nuvere nacht |  Anne-Goaitske Breteler | paperback | €12,50 | 80 pagina’s  |  ISBN: 978-90-75412-23-9 

 

Potferjanhinnekont, sa moai! Anne-Goaitske geeft de kinderen met dit prachtige boek een avontuurlijke, spannende maar vooral ook leerzame ervaring. 

Sietske Hannema, leesconsulent Bibliotheken Noord Fryslan

It boek is hiel leuk! Der sitte moaie plaatsjes yn en it is yn it Frysk. Ik bin der fuort yn begûn en woe it graach út ha. It is in spannend boek mei it famke Lyske en it hûntsje Rakker. 

Dieke Douma, 8 jier, learlinge fan CBS De Wrâldwizer